Kimya Dersi Nasıl Çalışılır? – YKS (TYT-AYT) sınavında fen bilimleri derslerinden biri olan kimya dersinde yapacağınız net sayısı gireceğiniz bölümü doğrudan etkilemektedir. Kimya içeriklerinin değişmiş olması ve belirlenen müfredatta farklı konuların yer alıyor olması kimya konusunun diğer derslere göre biraz daha zor olmasına neden olmuştur.
Kimya Yatkınlığı
Kimya yatkınlığı olan öğrencilerin dışında kalan öğrenciler için çok zor bir ders olarak görülen kimya dersine çalışabilmek için izleyeceğiniz birkaç farklı yöntem var. Bu yöntemler kişilerin ders çalışma alışkanlıklarının, yaşam alışkanlıklarına ve motivasyonlarına göre değişiklik gösterir.

Genellikle 11. ve 12. sınıfın konularından soruların geldiği YKS (TYT-AYT) kimya sınavında sürpriz bir soruyla karşılaşma olasılığınız çok düşüktür. Bu nedenle daha önce çıkmış soru tiplerini çalışarak ve konulara özen göstererek kimya soruların tamamını doğru yapabilirsiniz. Diğer derslerde olduğu gibi kimya derslerini de alt gruplandırmalar yaparak onları daha basit konulara bölebilir ve bu şekilde çalışabilirsiniz.
Kimya sınavında gruplandırma yapılması diğer derslere göre daha önemlidir. Çünkü kimya dersinden gelebilecek bir soru herhangi bir alt konunun detayından gelebilir. Bu durumda kimya sorusu kaçırmamak adına çalışma sisteminizi daha alt gruplara indirgeyerek yapmalısınız.
YKS (TYT-AYT) Sınavı Kimya Dersi Çalışma Önerileri
- Öncelikle 11 ve 12. sınıfta kimya derslerine aktif olarak katılmış olmanız gerekiyor. Aktif olarak katıldığınız kimya derslerinde dinlediğiniz konuları üzerinde çalışmalar yapmalı ve sürekli tekrar ederek bu konuları pekiştirmelisiniz.
- Bireysel olarak kimya çalışırken yazılı bir şekilde ders çalışmalısınız. Yazılı olarak çalışacağınız kimya konuları diğer yöntemlere göre daha kalıcı ve daha pekiştirici bir özelliğe sahiptir. Özellikle detayların, formüllerin, rakamların, sembollerin çok sayıda olduğu kimya dersinde yazılı olarak çalışmak bir zorunluluktur.
- Organik kimya gibi zorlu bir konuya çalışırken sistematik bir ders çalışma yöntemi geliştirmelisiniz. Bunun için uygun bir şekilde kimya konularını en basitinden en zora gidecek şekilde alt gruplara ayırmalı, aralarına uzun süre bırakmanın ders çalışmalısınız. Bu şekilde yapacağınız tekrarlar ve bol soru çözümü ile organik kimya konusuna gelecek tüm soruları eksiksiz bir şekilde yapabilirsiniz.
- YKS (TYT-AYT) kimya çalışırken konuları teker teker çalışmalı, bir konuda eksiğiniz kalmayana kadar sürekli tekrar yaparak bu şekilde çalışmalısınız. Konulardan herhangi birinin detayını kaçırdığınızda devamında eksikleriniz artacak ve sınavda gelebilecek sorular yapamayacak duruma gelebilirsiniz.
- Her derste olduğu gibi kimya dersinde de konuları detaylı bir şekilde öğrenmeden soru çözümü aşamasına geçmemelisiniz. Herhangi bir konuda yetkinliğe ulaşmadan soru çözümüne geçtiğinizde çok sayıda yanlış soru yapacaksınız ve bu durum motivasyonunuzu düşürerek öğrenme kapasitenizi düşürecektir.
- Organik kimya çalışırken organik kimyanın temelini oluşturan 9, 11. 12. sınıf kimya derslerini temelinden çalışmaya başlamalısınız.
- Sınava belirli bir takvim içerisinde hazırlanmalısınız, kimya takvimimiz sınava en az bir buçuk ay öncesinde bütün soruları öğreneceğiniz şekilde olmalı ve sınava bu şekilde hazırlanmalısınız. Bol bol soru çözmek ve sık sık tekrar yapmak soru çözme hızınız artıracak, sınav esnasında her soru için ayıracağınız süreyi düşürecektir. Sınava hızlanırken soruları dikkatli bir şekilde okumasınız, sorulardaki en küçük bir detay sorunun temelini oluşturacağı için kimya özelinde çok dikkatli ve titiz bir şekilde soru çözümü yapmalısınız.
- Kimya konuları çalışırken konulara ait kavramları çok iyi anlamalısınız. Bir kavramı öğrenmeden diğer kavrama geçmemeli, kavramın devamında olacak bütün işlemlerde yetkin olmalısınız.
- YKS (TYT-AYT) Kimya konularına çalışırken zorlandığımız konulara daha fazla özen göstermeli ve daha detaylı çalışmalısınız. Kimya dersini ait sınav soruları genel olarak yoruma dayalı olup matematiksel altyapı gerektirmeyen ve sözel bilgi ile çözebileceğiniz sorular olduğu için kimyaya matematiksel bir dersmiş gibi bakmamalısınız.
- Sorularda yer alan kök cümlelere azami özen göstermelisiniz. Sorularda yer alan: olabilir, oda koşulunda, normal şartlar altında gibi cümlelere dikkat ederek soruda sizden istenen detayı kaçırmamalısınız.
- Kimya dersi çalışırken karışık bir sırayla çalışmamalı, en kolay konudan en zora gidecek şekilde bir çalışma planı hazırlayarak çalışılmalıdır. En kolaydan en zora giderken kümülatif bir bilgi birikim olacağı için aynı zamanda otomatik bir pekiştirme işlemini yapmış olacaksınız. * Diğer derslere göre daha çok sözel ve bilgi içerikli olan kimya konularına çalışırken diğer derslerden daha fazla sayıda kaynaklı çalışmanı sizin için bir avantaj oluşturur. Çok fazla kaynakları çalıştığını da çok fazla kavramını çok fazla detaya hakim olursunuz.