İçindekiler
Uykunun Amacı
Elbette, uykunun olumlu yanı bedenlerimizin çalışması için ona gereksinim duymasıdır. Uyku yeniden enerjiyle dolmamız için bize fırsat verir. Gerilimleri çözer, hem bedenen hem de ruhen iyileşmeyi sağlar.
Hiçbir zaman uykuyu kendi içinde bir son olarak algılamayın. Uykuyu yorucu bir günün ardından gelen bir ödül olarak görmeyin. Uykuyu yeni bir güne başlamak için pillerinizi doldurmanın bir yolu olarak görün.
Gereğinden fazla uyumayın ve “Uyumaya bayılıyorum” diyen bir kişi olmayın. Eğer uykuyu çok severseniz, onu daha çok isteyecek ve hayatınızı uykuyla geçirip gitmiş olacaksınız.
Uykunun iyileştirici gücünden yararlanmanın en iyi yolu kestirmektir. Gözlerinizin kapandığını hissettiğinizde 20 dakika kadar kestirin. Bundan daha fazla uyursanız yeniden günün hızına ayak uydurmak için büyük bir çaba harcamanız gerekir.
Doğru dengeyi yakalayın. Genelde, mümkün olduğunca az uyuyun. Rahat etme arzunuzla mücadele edin. Uykuyu en aza indirin ve uyanıklığı en çoğa.
Ne Kadar Uykuya Gereksinimiz Var?
Uykuyu günlük programınızın içine alın, gününüzü uykuya bağlı olarak programlamayın. İyi çalışmak için ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu hesaplayın. Gereğinden fazla mı uyuyorsunuz? Uyku düzeninizin bir aylık çizelgesini çıkarın ve ortalamasını bulun. İhtiyacınız olanı bulmak için bilinçli bir karar almadıkça, sadece uyuklayıp duruyorsunuz demektir.
Uyuklamak yaşamak değildir. Sizi varoluşunuzdan eder.
Maimonides der ki, hasta olmadığınız sürece, sekiz saatlik uyku maksimumdur. Kendinizi ne kadar az uyumaya alıştırabilirseniz, o kadar iyidir. Bir şeyler başarmak, öğrenmek ve bilge bir kişi olabilmek için daha çok vaktiniz olacak. Vilna Gaon, son 500 yılın en büyük rabisi, günde sadece dörder defa yarımşar saatten olmak üzere, 24 saatte toplam iki saat uyurdu.
Ortalamadan az uyumaktan korkmayın. İnsan çok az bir uykuyla da fiziksel kondisyonunun en üst düzeyinde olabilir. Acemi erlere bazen gecede sadece iki ya da üç saat uyuma izni verilir. Onların “Çılgına dönüyorum… Kemiklerim eriyor… Deliriyorum!” gibi sözler sarf ettiğini duymazsınız. Kampı bitirdiklerinde mükemmel bir fiziksel formdadırlar.

Daha Az Uyuma Teknikleri
Kendinizi uyanık tutmak için çeşitli teknikler vardır. Oturacağınıza ayakta durun, ya da ayaklarınızı soğuk suya koyun veya soğuk taşlara basın.
Mekik çekerek gece boyunca uyanık kalmaya çalışanlar vardır. Her türlü egzersiz bedeninize ve zihninize enerji verir.
Daha az uyumak için kendinizi zorlayın. Korkmayın. Ölmezsiniz. Başınıza gelebilecek en kötü şey ne olabilir? Yorgun düşüp uyuyakalacaksınız!
Sabah erkenden yataktan kalkmak için bedeninizi kandırmaya çalışın: “Haydi. Kalkalım! Yoksa bugünkü müthiş [boşluğu siz doldurun] deneyimini kaçıracağız.”
Sıcak bir beden sabahleyin kalkmakta zorlanır. Yalnızca örtüleri üstünüzden atmak bile sizi yataktan kaldırabilir. Bazıları yerde bile uyurlar, çünkü insan yumuşak bir yatağa yapıştığı gibi sert yere yapışmaz.
Her sabah uyandığınızda, dün olanları yeniden düşünün, gözden geçirin ve değerlendirin. Hatalarınızdan ders alın. Yeni bir başlangıç hedefleyin. Uyanık olmaya daha hevesli olacaksınız.
Uykusuzluğa 10 Çare
Yatmadan önce yemeyin, spor yapmayın. Uykusuzluk ve kalitesiz uyku, özellikle yoğun çalışan insanların en büyük sorunlarından. Uykusuzluğa sebep olan etkenleri ortadan kaldırmak ise güzel bir uykunun kapısını açıyor.
- Yatak odası öğleden sonra güneş almayan, havalandırılan bir oda olsun.
- Klima kullanın ama odayı soğutmak yerine ideal ısıda tutun.
- Yatak odasında televizyon, kitap, bilgisayar ya da kurutulan çamaşırlar bulundurmayın.
- Uykuya dalabilmek için yatak odamızın karanlık olması gerek.
- Akşamları yapılan spor, adrenalini yükselterek uykuya dalmamızı zorlaştırabilir. Sporu daha erken yapın.
- Vücut ısısını yükseltecek naylon pijama ve battaniyeden uzak durun.
- Uyumadan üç saat öncesinde yemek yemeyi bırakın.
- Yatakta günün muhasebesini ya da ertesi günün planını yapmayın.
- Yatmadan önce alınacak ılık bir duş, iyi bir uyku için çok işe yarar.
- Çocuklara uykudan önce oyun oynatmayın. Adrenalinleri yükselir, uyuyamazlar.
Uykuda Görülen Sıkıntılar
- Uykuya düşkünlük, kendini istediği kadar zorlasın hep uyumak istenir. Yeteri kadar uyuduktan sonra bile gün boyu bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik yaşanır.
- Uykusuzluk çekme. Derin uykuya dalamama, yorgun yatılır, yorgun kalkılır.
- Uykuda dişlerini gıcırdatma, sayıklamalar, korkarak uyanmalar.
- Rahatsız edici rüyalar görmek. Çirkin suratlı kişi ve hayvanlar görülür.
- Rüyada tanımadığınız kişilerle konuşulması.
- Uyurgezer olmak.
- Uyurken göğsünün üzerine birinin oturması.(Karabasan). Yanındakine bile sesini çıkaramamak. Elini kolunu oynatamamak.
- Rüyada, denizde, su üzerinde, kan gölünde yürümek, pis harabelerde gezmek.
- Rüyada, aşırı uzun veya kısa boylu kimseler görmek.
- Rüyada, sıklıkla veya ara sıra cinsel ilişkiye girmek ve/veya sabah kalkıldığında gusül abdesti almak ihtiyacının görülmesi.
- Kötü bir rüya sonrası kalkamamak, elini kolunu kıpırdamamak.
- Rüyada havada uçmak, alçak veya yüksek yerlerden düşmek.
Kaynak: Haluk Öztekin